top of page
Search
  • shirautfila

ETHNO FUSION FEST 2019

Updated: Oct 19, 2021

Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.

Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog dogadjaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.Shira utfila (Srbija, Izrael, Indija)

"Muzika je stvar dijaloga i radosti momenta." Upravo sa ovakvim entuzijazmom grupa Shira utfila pristupa izvođenju, aranžiranju, ali i temeljnom istraživanju, sakupljanju i beleženju sefardske tradicionalne sekularne, liturgijske i paraliturgijske muzike predstavljajući je na taj način i promovišući, istovremeno upoznajući publiku sa bogatom i slojevitom kulturno-istorijskom prošlošću sefardskih Jevreja. Međutim, Shira utfila ne istražuje i ne reprezentuje samo prošlost – naprotiv; Shira u’tfila predstavlja i potencijal savremenog sefardskog muzičkog nasleđa koje, bivajući svedok naslojavanja mnogostrukih istorijskih i društvenih uticaja i okolnosti čuva, osvežava i podstiče dijalog kultura na složenom i kulturno bogatom prostoru Balkana.Turumtay Zaric duo (Austrija)

Četiri godine nakon izlaska "AD SPEM" Efe Turumtay (violina) i Nikola Zarić (harmonika) predstavljaju svoj drugi album "VIA" kojim uspostavljaju nove temelje savremene kamerne muzike.

Prezentacija novog albuma održana je u Porgi & Bess u Beču i ocenjena je kao fantastičan koncert sa muzikom, koja kao da transcendentuje vreme.

Dva kosmopolita sa turskog i srpskom porekla, Efe Turumtej i Nikola Zarić, žive u Beču. Odatle obilaze Austriju i putuju širom sveta: Argentina, Japan, Bugarska, Grčka, Slovenija, Češka, Škotska itd.

Naziv albuma VIA ne treba da se shvati samo kao prostorni i fizički put, već i kao unutrašnji razvoj između njih kao muzičara. Krenuti tim putem svakako je vredelo na mnogo načina.

Turumtai Zarić je izabran za deo programa za promociju muzike austrijskog Ministarstva inostranih poslova "Novi austrijski zvuk muzike 2018/19".Antara (Izrael)

Originalna muzika koja integriše džez i različite muzičke tradicije sa Bliskog Istoka, Turske, Persije, Balkana, Indije…Članovi benda su muzičari koje su se školovali kod najvećih majstora muzike zapada i istoka i koje spaja zajednička strast prema tradicionalnoj modalnoj muzici.

Zajedno proučavajući, istražujući i sve više se zaljubljujući u ove muzičke tradicije, kreirali su ovu specijalnu mešavinu vega, Makama, Raga, ritmova, Usula i Taalas.Predstava: Adresat nepoznat

Knjiga Katrin Kresman Teilor „Adresat nepoznat“, spada u red velikih i nezamenljivih knjiga o Holokaustu, poput Dnevnika Ane Frank (1947) i Špilmanovog Pijaniste (1946), u jedan od onih nezaobilaznih dokumenata vremena koji govore o samom mehanizmu nastanka i razvoja fašizma kao nove, tek malo poznate pojave na političkoj pozornici Evrope.

Značaj ovog dela, objavljenog prvi put u Americi 1938, a pisanog na osnovu stvarnih činjenica i događaja, ogleda se i u tome što je, kao i druga slična dela, svoju aktuelnost doživelo u naše dane, i to zbog fatalne privlačnosti fašizma kao teorije podesne za sve oblike radikalizma, sistematizovanih nasilja, netrpeljivosti prema manjinama, njihovom načinu života i ponašanja, ksenofobije, mržnje prema svemu što je različito i drugačije, za antisemitizam, rasizam i svaku versku i drugu isključivost.

Maks Ajnštajn - Stefan Trifunović

Martin Šulc - Marko Janketić

Režija, adaptacija, prevod i izbor muzike: Stefan Sablić

Kostimograf: Zora Mojsilović

50 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page