top of page
Search
  • shirautfila

ETHNO FUSION FEST 2018

Updated: Oct 19, 2021

Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.

Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog dogadjaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.Shira u'tfila

Sefardska muzika Balkana i Mediterana

Šira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Stefan Sablić – vokal,’ud, Filip Krumes – violina, Sinan Aćifović – Klarinet, Srđan Đorđević – kontrabas, Akash Bhatt – perkusijeSevdah Session & Vladimir Savić

Sevdalinka

Vladimir Savić, pevač i sazlija iz Tuzle (danas živi u Malom Zvorniku), jedan je od retkih izvođača bosanske sevdalinke koji je u stanju da stvori autentičnu atmosferu sevdaha i meraka koja će sigurno oduševiti sve one koji makar malo vole ovu pesmu i način na koji se ona nekada izvodila.Germán López y Antonio Toledo (Španija) Canela y Limón

Muzika Kanarskih ostrva

Duo koji čine timplista sa Kanarskih ostrva Herman Lopes i gitarista Antonio Toledo predstavlja savršen muzički spoj. Dva instrumenta oživljavaju autentičnost muzike sa Kanarskih ostrva sa neočekivanim uticajima. Improvizacija i interakcija između ovih muzičara čine koncert jedinstvenim iskustvom.

Nakon nastupa na festivalu Vomeks u Santjagu de Komposteli 2014. i potom 2015. u Budimpešti, počinje međunarodna karijera ovog jedinstevnog dua sa koncertima u Poljskoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Češkoj i Nemačkoj, a sada i u Srbiji, gde gostuju na inicijativu Instituta Servantes.

Uživanje u muzici ovog dvojca je zagarantovano.Havay Viktoria & Fakutya (Mađarska)

Muzika Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji

Ansambl Fakutja iz Budimpešte formiran je sa ciljem da izvodi očaravajuće igre i muziku Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji. Čango-Mađari žive severozapadno od Crnog mora, duž reka Siret, Prut i Tazlo.

Zbog izolovanosti, Čango-Mađari iz Moldove očuvali su veoma arhaičnu mađarsku duhovnu kulturu. Njihov dijalekat je verzija srednjovekovnog mađarskog jezika. Narodni instrumenti Čango-Mađara iz Moldove su: frule, kaval,violina, kobza (vrsta laute) i čangoski tapan.

Čango muzički svet interpretiraju sa mladalačkim humorom, povezali su pesmu i muzičku pratnju radi promovisanja kulture Čango-Mađara, kako u Mađarskoj tako i širom sveta.

Viktória Havay – vokal, Dániel Bolya – flauta, kaval, Csaba Barsi – ples, Irén Fekete – violina, Sándor Kis – bas gitara, perkusije, Zsuzsanna Kovács – ples, Ferenc Kudász – koboz, Zoltán Székely – flauta, kaval, saksofon, Márton Walch – tapan, bubnjevi, drombuljaCaravan Sarai ft. Lala Tamar

Flamenco/Arabic/Balkan music fusion

Tamar Bloh je pevačica brazilsko-marokanskog porekla koja živi u Izraelu. Njena specijalnost je muzika Andaluzije i Severne Afrike. Ovom prilikom pratiće je jedan od najistaknutijih flamenko gitarista sa naših prostora Mirza Redžepagić, koji živi u Sarajevu, kao i našoj publici već dobro poznati virtuozni perkusionista Akaš Bhat, koji dolazi iz Ahmedabada, i kontrabasista iz Izraela Danijel Mor. Ovaj nesvakidašnji spoj muzičara koji će po prvi put nastupiti zajedno inspiraciju za ovaj nastup pronaći će u fuziji flamenka, sefardske muzike severne afrike, orijentalne muzike, bosanske sevdalinke i još mnogo toga.

Tamar Bloch (ISR), Mirza Redžepagić (BIH), Akash Bhatt (IND), Daniel More (ISR)RAHAT

Muzika Istočnog Mediterana

Rahat je osnovan 2017. godine i čine ga trojica beogradskih muzičara koji dele zajedničku strast za makamsku (modalnu) muziku Istočnog Mediterana. Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka.

Program čine splet kompozicija koje stilski pripadaju turskoj klasičnoj tradiciji i rebetiko muzici.

Sinan Aćifović – klarinet, Stefan Sablić – kanun, Antonije Tot – udMirza & Kenan

Flamenco & Sevdah

Mirza i Kenan jedinstveni su bosanskhercegovački muzički duo koji kombinuje sevdah i flamenko. Kenanov arhaični i melizmatični glas priča o ljubavi, tajnim strastima, radosti i tragedijama, uz mirzinu virtuoznu flamenko gitaru ili orijentalni oud slušaoce odvode u svet flamenka i tanga. Svi ljubitelji fuzije flamenka i sevdaha pozvani su na prelepo veče bosanskih, ali i andaluzijskih muzičkih trendova u prelepim aranžmanima koji će ovaj duo izvesti.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page