top of page
Search
  • shirautfila

ETHNO FUSION FEST 2016

Updated: Oct 14, 2021

Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.

Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog dogadjaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.Gulaža

Jemen i Afrika razdvojeni su morem. Gulaža je izraz tog mora - mora bola, molitve, strasti, plesa, ljubavi i čežnje za slobodom.

Četiri umetnika okupili su se kako bi nastavili prirodnu evoluciju jemenskih ženskih pesama.

Drevni i mistični tekstovi dobijaju moderno i savremeno značenje u ovoj specifičnoj vokalno instrumentalnoj interpretaciji. Koncept je nastao kada su se udružili Igal Mizrahi i Ben Aylon kako bi napravili spoj između jemenske drevne muzike i zvuka afričke N'goni laute.Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik

Muzička drama u izvođenju ansambla za sefardsku muziku Shira utilfa & Srpsko - jevrejskog pevačkog društva Braća Baruh

Biblijsku poemu Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik napisao je Abraham Toledo na Ladinu u 17. veku u Istanbulu i to je verovatno prvi jevrejski mjuzikl ikada napisan. Drama je zasnovana na biblijskoj priči o Josifu ali smeštena je u kulturni milje sefardskog sveta za vreme Otomanske imperije. Prvo izdanje ovog dela posle Istanbula štampano je u Beogradu 1861. godine.

Narator: Vanja EjdusBraća Baruh

Koncert srpsko - jevrejskog pevačkog društva Braća Baruh

Hor "Braća Baruh" iz Beograda osnovan je kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo, ustanovljeno 1879. godine. Promenilo je naziv 1952-ge u sadašnji, kao uspomenu na trojicu braće iz poznate napredne revolucionarne jevrejske porodice Baruh iz Beograda, pripadnike pokreta otpora i stradale u pogromima tokom II svetskog rata. Neki istrazivači tvrde da se radi o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page